пятница, 15 декабря 2023 г.

Історичне рішення ЄС по Україні

 Історичне рішення ЄС по України.

Після такого складного тижня, переповненого "зрадами" і тривогою, четвер приніс дійсно сенсаційну новину! Лідери Європейського Союзу на саміті в Брюсселі схвалили відкриття переговорів про вступ із Україною та Молдовою.

Досить неочікуване рішення лідерам країн-членів Євросоюзу вдалося ухвалити за відсутності угорського прем’єра Віктора Орбана у залі голосування. 


"Юридично це абсолютно у відповідності до правил. Так, ми ухвалили рішення без присутності Орбана, але не за його спиною. Він знав, що буде голосуватися це рішення, і вийшов із кімнати", – зауважив представник команди президента Євроради Шарля Мішеля.

За даними джерел, всі інші держави віддали голос за початок переговорів з Україною, таким чином, були 26 голосів "за" та один "утримався".

"Рішення починати переговори з Україною за цих обставин – абсолютно безглузде, нераціональне і неправильне", – заявив Орбан.

Водночас, пояснив прем’єр Угорщини, після майже восьмигодинного обговорення решта 26 країн-членів ЄС наполягали на підтримці переговорів з Україною і вирішили "йти своїм шляхом".

"Цього вечора ми на боці українського народу. Ми багато працювали, щоб підготуватись до цього саміту, багато помилок не було допущено", – зазначив президент Європейської ради Шарль Мішель.

За його словами, лідери ЄС продовжують роботу щодо переговорної рамки і дискусії є складними.

"І я впевнений, що в найближчі години ми зможемо ухвалити це рішення щодо цього питання. Ми підтримуватимемо Україну і надалі", – додав президент Євроради.

Мішель назвав сьогоднішнє рішення "історичним моментом", який показав силу Євросоюзу.

Європейські лідери і політики вітають рішення саміту ЄС, який підтримав відкриття переговорів про вступ з Україною та Молдовою, а також надання Грузії статусу кандидата. Відреагували, зокрема, президентка Єврокомісії, генсек Ради Європи, канцлер Німеччини, прем'єр-міністри Фінляндії, Швеції, Латвії та інші. 

Президент Володимир Зеленський, який перебуває у Німеччині і вже відвідав командування армії США в Європі, назвав перемогою всієї Європи рішення Євросоюзу про відкриття переговорів про вступ з Україною.

Комментариев нет:

Отправить комментарий