пятница, 28 января 2022 г.

Крути: Вони вмерли щоб ми жили

 

Не піде у забуття подвиг молоді під Крутами

29 січня в Україні відзначають пам'ять героїв Крут - українських студентів, які, намагались зупинити більшовицький наступ на Київ у 1918 році, потрапили в полон і були розстріляні більшовиками.

Самопожертва

На залізничній платформі в Крутах за 130 км від Києва українські студенти ціною власного життя зупинили на кілька днів наступ більшовицької армії на українську столицю.

Приблизно 30 студентів з розвідувального підрозділу потрапили в полон, більшовики їх розстріляли. Є ймовірність, що перед смертю їх піддали тортурам.

Відомі прізвища лише 19 загиблих.

Бій під Крутами для українців - це поразка чи перемога?

Останнім часом змінилися оцінки бою під Крутами, який розглядається не стільки як трагедія, поразка, а як приклад успішної оборонної операції. І так по суті й було, українські підрозділи, які обороняли Київ, виконали поставлене командуванням завдання. В меншості вони дали бій ворогу, завдали йому суттєвих втрат і організовано відступили до вагонів, які на них очікували. Щоправда, в сутінках, бійці однієї зі студентських чот (27 або 28 осіб), заблукали та вийшли на станцію Крути, вже зайняту росіянами й після катувань були страчені.











Згадаймо юність, що горіла в Крутах - 

символ жертовності і патріотизму у боротьбі за незалежність України...

https://docs.google.com/presentation/d/1ywwMBoNyyrdas_3TxE1pFZ8RB6spRu_s/edit?usp=sharing&ouid=113590324771774592211&rtpof=true&sd=true

Комментариев нет:

Отправить комментарий