вторник, 17 мая 2022 г.

83-й день

 



Україна підтвердила інформацію про евакуацію 53 важко поранених захисників Азовсталі у Маріуполі для надання медичної допомоги. Ще 211 українських бійців через гуманітарний коридор були доставлені в Оленівку.




У Генштабі повідомили подробиці порятунку оборонців «Азовсталі»

У Генеральному штабі Збройних сил України повідомили, що триває операція з порятунку заблокованих на території заводу «Азовсталь» українських військових.

За повідомленням, 53 важкопоранених військовослужбовців евакуйовано до Новоазовська, ще 211 захисників через гуманітарний коридор евакуювали до Оленівки. В подальшому їх повернуть на підконтрольну Україні територію через процедуру обміну.

У Генштабі зауважили, що «заходи з порятунку оборонців, які залишаються на території «Азовсталі», тривають».

Захисниками Маріуполя є окремий загін спеціального призначення «Азов», 12-та бригада Національної гвардії України, 36-та окрема бригада морської піхоти, прикордонники, поліцейські, добровольці, тероборона Маріуполя.

«Утримуючи позиції на «Азовсталі», вони не дозволили противнику перекинути угруповання чисельністю до 17 батальйонних тактичних груп (близько 20000 особового складу) на інші напрямки. Тим самим завадили реалізувати план щодо швидкого захоплення Запоріжжя, здійснити вихід на адміністративний кордон Донецької та Запорізької областей і створити умови для оточення угруповання ООС», – йдеться у повідомленні, опублікованому у фейсбук.

У Генштабі додають, що сковування основних сил противника навколо Маріуполя дало можливість українським військам підготувати та створити оборонні рубежі.

Заступниця міністра оборони Ганна Маляр вночі 17 травня підтвердила початок операції з порятунку заблокованих на території «Азовсталі» українських військових.

Перед цим ввечері 16 травня командир полку «Азов» Денис Прокопенко заявив, що захисники Маріуполя виконали наказ задля збереження життів. Який саме наказ, він не уточнив. Лише сказав, що військові Маріупольського гарнізону 82 дні «відтягували на себе переважаючі сили противника». І вказав на виконання «затвердженого рішення» від «вищого військового командування».

Завод «Азовсталь» став останнім оплотом оборони українських військ у Маріуполі після того, як більша частина території міста перейшла під контроль російських військових.

7 травня українська влада заявила про евакуацію з приміщень заводу всіх жінок, дітей та літніх людей під егідою ООН та Міжнародного комітету Червоного хреста. Далі почалися спроби евакуації військовослужбовців, серед яких, за повідомленнями, близько 600 поранених. Пропонувалося зокрема відправити оборонців Маріуполя до третьої країни, де вони могли б залишатися до кінця війни. Із пропозицією забезпечити таку евакуацію виступала Туреччина. Росія раніше наполягала на тому, щоб українські військові здалися в полон.

Президент Володимир Зеленський казав, що Україна не має можливості розблокувати Маріуполь військовим шляхом.

Війська РФ вночі знову обстріляли об’єкт у Яворівському районі – голова Львівської ОВА

Російські війська вночі знову обстріляли об’єкт у Яворівському районі на Львівщині, повідомив голова обласної військової адміністрації Максим Козицький.

«Знову обстріляний об‘єкт військової інфраструктури на території Яворівського району, майже на кордоні з Польщею», – написав він у телеграмі.

У ніч на вівторок 17 травня після оголошення повітряної тривоги у Львові було чутно вибухи. Мер Львова Андрій Садовий вночі 17 травня заявив про відсутність підтверджених даних про влучання ракет по місту.

Уранці 15 травня чотири російські ракети поцілили в об’єкт військової інфраструктури у Яворівському районі поблизу польського кордону, повідомляв Максим Козицький. За його словами, об’єкт був повністю зруйнований.

Садовий повідомив про відсутність даних щодо ракетних влучань по Львову

Мер Львова Андрій Садовий вночі 17 травня заявив про відсутність підтверджених даних про влучання ракет по місту.

«Підтвердженої інформації про потрапляння ракет по місту немає. Давайте разом подякуємо за це тим, хто береже наше небо. Зранку дамо точнішу інформацію. Бережіть себе і не нехтуйте сигналами повітряної тривоги», – написав Садовий у Telegram.

У свою чергу, голова Львівської ОВА Максим Козицький повідомив, що, за попередньою інформацією, «спрацювала наша система ППО».

У ніч на вівторок після оголошення повітряної тривоги у Львові було чутно вибухи.

До того, ракетний обстріл військ РФ по Львову був востаннє ввечері 3 травня. Тоді поранень зазнали двоє людей. Під удар потрапили залізничні електропідстанції.

Генштаб ЗСУ постійно заявляє про тактику армії РФ з руйнування транспортної інфраструктури України. Росія, попри численні свідчення, заявляє, що не обстрілює цивільні об’єкти.

Історії з тилової Одеси. Як в оборону включилися історик, девелопер, професорка

Сирени повітряної тривоги лунають в Одесі постійно. Росія обстрілює місто і область ракетами. Попри безперервну ракетну небезпеку з моря Одеса залишається містом в тилу, тому поміж повітряними тривогами місцеві волонтери примудряються ще й закривати потреби фронту.

Радіо Свобода розповідає кілька історій про одеситів, які серед багатьох інших – в місті та в країні –​ працюють на перемогу.

Повітряні сили ЗСУ уразили пункт управління батальйонно-тактичної групи військ РФ – командування

Командування Повітряних сил ЗСУ повідомило, що упродовж доби 16 травня українська авіація здійснила понад 10 літаковильотів на ураження наземних цілей.

«Зокрема, завдано вогневого ураження пункту управління ворожої батальйонно-тактичної групи. Підрозділами зенітних ракетних військ Повітряних сил уражено штурмовик Су-25 російських окупантів та ворожу крилату ракету. Крім того, протиповітряна оборона Сухопутних військ знищує щонайменше три БпЛА «Орлан-10». Загалом за добу уражено 5 повітряних цілей», – йдеться в повідомленні.

Раніше у угруповання Об’єднаних сил уточнило, що російський літак Су-25 та 3 безпілотні літальні апарати типу «Орлан-10» були збиті у небі над Донбасом. Про крилату ракету не повідомлялося.

Незалежних даних про втрати Росії у техніці наразі немає.

Після оголошення повітряної тривоги у Львові повідомляють про вибухи

Після оголошення повітряної тривоги вночі 17 травня у Львові чутно вибухи. Про це повідомляють кореспонденти Радіо Свобода, а також підтверджує мер Андрій Садовий.

«У Львові вибухи. Всі залишайтесь в укритті», – написав він у Telegram.

Останній ракетний обстріл військ РФ по Львову був ввечері 3 травня. Тоді поранень зазнали двоє людей. Під удар потрапили залізничні електропідстанції.

Генштаб ЗСУ постійно заявляє про тактику армії РФ з руйнування транспортної інфраструктури України. Росія, попри численні свідчення, заявляє, що не обстрілює цивільні об’єкти.

Генштаб ЗСУ повідомив, який наказ було віддано захисникам Маріуполя. Зеленський сказав, що головне – зберегти їхні життя

Вищим військовим командуванням було віддано наказ командирам підрозділів, які перебувають на «Азовсталі», – зберегти життя особового складу. Про це йдеться у нічній заяві Генерального штабу Збройних сил України.

«Триває операція з порятунку заблокованих на території заводу захисників України. Розпочалася евакуація 53 тяжкопоранених військовослужбовців. Їх доставлено до медичного закладу у Новоазовську. Ще 211 захисників через гуманітарний коридор були евакуйовані до Оленівки з подальшим поверненням їх на підконтрольну Україні територію через процедуру обміну. Заходи з порятунку оборонців, які залишаються на території «Азовсталі», тривають. Захисники Маріуполя – герої нашого часу. Вони назавжди в історії. Це окремий загін спеціального призначення «Азов», 12-та бригада Національної гвардії України, 36-та окрема бригада морської піхоти, прикордонники, поліцейські, добровольці, тероборона Маріуполя», – йдеться у заяві Генштабу.

У свою чергу, президент Володимир Зеленський у нічному відеозверненні сказав:

«Ми маємо надію, що вдасться зберегти життя наших хлопців, серед них є тяжкопоранені. Їм надається допомога. Хочу підкреслити: українські Герої потрібні Україні живими. Це наш принцип. Думаю, що ці слова зрозуміє кожна адекватна людина».

Робота з повернення військових додому потребує «делікатності і часу», додав президент.

Росія продовжує завдавати ракетні удари по українських містах (зокрема, Львову та Одеській області). Російська армія щоденно обстрілює Сєвєродонецьк – за останній день відомо щонайменше про 10 загиблих мирних жителів.

В Європейському Союзі тривають дискусії щодо затвердження шостого пакету санкцій проти Росії, до якого має увійти ембарго на російську нафту.



Українські підрозділи спільно з авіацією Повітряних сил упродовж минулої доби уразили більше ста ворожих позицій на Півдні.

Військові ліквідували:

  • 29 росіян,
  • зенітно-ракетний комплекс Стріла-10,
  • танк Т-72,
  • іншу броньовану техніку,
  • склад пально-мастильних матеріалів поблизу Чорнобаївки.

Фото знищеного складу боєприпасів росіян під Ізюмом. Внаслідок прямого влучання з М777 знищено майже роту окупантів, 7 БМП, один танк. Фото з результатами роботи ОУВ "Слобода" опублікував Роман Донік. 




Комментариев нет:

Отправить комментарий