среда, 6 апреля 2022 г.

Президент України різко розкритикував Раду безпеки ООН

 

Володимир Зеленський закликав ООН усунути Росію або саморозпуститись

Президент України різко розкритикував Раду безпеки ООН



Президент Володимир Зеленський із різкою промовою виступив на засіданні Ради безпеки ООН у вівторок, 5 квітня. Він розкритикував Радбез за те, що він не може гарантувати той мир, заради якого й створювалася організація.

Під час свого відеозвернення до ООН Володимир Зеленський розповів про вбивства росіянами мирного населення Бучі, яку він відвідав 4 квітня.

«Російські військові розшукували та цілеспрямовано вбивали кожного, хто служив нашій державі. Вони розстрілювали жінок з дверей будинків, коли підходили і кликали того, хто є живий. Вони вбивали цілі родини: і дорослих, і дітей і намагались спалити їх тіла», – сказав він.

Він розповів про звірства, які вчиняли російські військові на окупованих територіях.

«Чим це відрізняється від того, що робили терористи ДАІШ на захопленій ними території? Хіба що тим, що це робить постійний член Ради безпеки ООН», – додав президент.

Володимир Зеленський заявив, що очевидно зараз ООН не може ефективно працювати й гарантувати світу ту безпеку, заради якої й створювалась організація.



«Де ця безпека, яку має гарантувати Рада безпеки? Її немає, хоча і є Рада безпеки, де той мир, заради гарантування якого створювалась ООН. Це очевидно, що ключова інституція світу, яка повинна забезпечувати примус будь-яких агресорів до миру просто не може ефективно працювати», – додав президент.

Президент нагадав, що Росія порушує статут ООН з першої ж його статті, в якій ідеться про мету організації – підтримувати мир й примушувати до миру.

Він закликав ООН покарати Росію за жорстокі воєнні злочини і тим самим показати іншим потенційним загарбникам, що вони можуть бути покараними. Якщо не вжити відповідних дій, то кожна з держав зможе розраховувати тільки на силу зброї, щоб гарантувати собі безпеку, а не на міжнародне право.

Зеленський закликав реформувати систему ООН і наголосив, що агресора треба примушувати до миру, а російських військових і тих, хто віддавав їм накази — притягти до відповідальності. На його думку, ООН зараз може або усунути країну-агресора від блокування рішень у Раді безпеки, або показати, як можна переформатувати інституцію, або саморозпуститися.

Читать полностью на https://enovosty.com/uk/news-ukr/news_politics-ukr/full/504-potuzhnij-vistup-zelenskogo-na-radbezi-oon-rosiya-peretvoryuye-pravo-veto-na-pravo-smerti

Комментариев нет:

Отправить комментарий