пятница, 17 июня 2022 г.

«Початок Перемоги», або Що вже відомо про історичний візит лідерів ЄС до Києва

 «Початок Перемоги», 

або Що вже відомо про історичний візит лідерів ЄС до Києва








Переговори у Маріїнському палаці були «тривалими» та «детальними», повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, і стосувалася таких тем:

  • Санкції: європейські лідери отримали повні пакети напрацювань групи Андрія Єрмака - Майкла Макфола щодо подальших санкцій. «Гості визнали, що деякі лідери в Європі відчувають «втому від санкцій», але особисто вони готові рухатися далі. Нові санкції будуть», – запевнив Кулеба.
  • Зброя: «Були деякі нові корисні оголошення (зокрема, Макрон пообіцяв додатково надати Україні самохідні артилерійські установки Caesar, - Ред.). Президент подякував і на цифрах пояснив, чому треба більше і частіше. Гості почули».
  • Кандидатство на членство в Європейському Союзі. На думку Кулеби, Україна стала ближче до отримання статусу кандидата «у порівнянні навіть з початком тижня» (Макрон, Шольц, Драгі та Йоханніс виступають за «негайне надання Україні статусу кандидата у члени ЄС», - Ред.). Водночас, каже глава МЗС, «ще не всі перешкоди подолано, не всі пастки обійдено».
  • Експорт зерна з України: «Всі погоджуються, що довіряти Росії не можна, треба працювати через ООН і мати чіткі гарантії. Паралельно будемо суттєво розвивати наземні коридори». Голова МЗС вказав на те, що тема зерна впливає на те, як російську агресію сприймають у Африці, Азії та Латинській Америці, «на цю тему теж дії скоординували».
  • Переговори з Росією: «Гості не примушували, не схиляли, не тиснули, не ув’язували. «Україна повинна виграти цю війну» - показові слова Макрона. Моя порада - облиште цей страх. Здається, за останній час президент і вся його дипломатична команда дали достатньо підстав повірити, що ми не ті, кого можна примусити, схилити, затиснути або розвести».

Що загалом можна сказати про цей візит?


«Це був візит єдності та обговорення важливих питань» 

В коментарі Укрінформу міжнародний експерт Агія Загребельська розповіла, що для лідерів трьох найбільших економік ЄС візит в Україну  не їх право або вибір - це їх обов’язок, якщо вони вважають, що український народ є частиною європейської родини.

«Перш за все вони виконували свій обов’язок», - наголошує вона.

Друге – це забезпечення єдності.

«Бо без повної єдності, довіри та взаємопорозуміння між союзниками отримати перемогу у війні так, як ми її розуміємо, неможливо. Останніми тижнями між українською владою та ними були помітні певні проблеми, що загрожували перетворитися на більш глибоке непорозуміння. Тому, це також був візит єдності», - наголошує пані Загребельська.





Переможемо! 

Комментариев нет:

Отправить комментарий